You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

DA LI JE SERŽ ORIJE NAJGORI DESNI BEK U ISTORIJI TOTENHEMA?

Ovaj čuveni klub iz Londona je osnovan 1882. godine i ruku na srce, bilo bi zaista teško reći da je Orije najgori desni bek u istoriji kluba, bez obzira što se na raznim forumima navijača Totenhema upravo to tvrdi - Serž Orije je najgori ikada. Poznati sportski komentator Zvonko Mihajlovski je jednom rekao da je statistika kao bikini, otkriva sve a ne pokazuje ništa. Tako je to u sportu, nekada ne mora da znači da je neki igrač bolji od drugog ako ima bolje statističke brojke, jer forma je prolazna a klasa večna. Osvrnućemo se samo na period od osnivanja Premijer lige 1993.  Kroz Totenhem je od tada prošlo mnogo igrača na poziciji desnog beka, statistički gledano Orije je bolji od nekih, ali na terenu po prikazanoj igri je verovatno najgori desni bek ‘’pevaca’’ koji su igrali u Premijer ligi. Kažem verovatno, jer konkurent mu je još jedan igrač. Lista je sačinjena od igrača koji su igrali minimum 30 utakmica u prvenstu.

Engleska Premijer liga je krenula od sezone 1992/1993 a prvi desni bek Totenhema je tada bio Din Ostin. Igrao je punih 5 sezona i tu dolazimo do statistike i bikinija koji kažu da u 124 utakmica u ligi nije imao nijednu asistenciju i nije postigao niti jedan jedini gol, ali je ostavljao srce na terenu i bio je verni vojnik kluba sa Vajt Hart Lejna. Zamenio ga je neumorni Irac Kris Kar. Ako je Ostin bio vojnik, Kar je bio pukovnik. Igrao je 8 sezona, preciznije 246 utakmica uz 7 postignutih golova i nijednom asistencijom. 

Foto: Capture/Instagram/paulstalteri

Sledeći na redu je igrač koji se takmiči sa Orijeom ko je gori. To je Kanađanin Pol Stalteri. Tri sezone je proveo u Totenhemu, tačnije 42 utakmice je odigrao uz 2 gola i sa jednom asistencijom. Bio je toliko loš da ga je svako protivničko levo krilo pretrčavalo sa lakoćom a protivnički menadžeri su molili Boga da Stalteri igra.  

Uprava Totenhema je morala hitno da reaguje novim desnim bekom pa su kupili od Vigana Paskala Čimbondu. Francuz je igrao ukupno 3 sezone a prve dve je bio fenomenalan. Za 68 utakmica u ligi dao je 3 gola i upisao 8 asistencija. Usledio je pad u karijeri i morao je da ode.

Sledeći je bio Škot Alan Haton. Za 4 sezone u ligi je odigrao samo 51 utakmicu uz 2 gola i 4 asistencije, ali nije bio kalibar za Totenhem pa je uprava dovela Vedrana Ćorluku koji je proveo 4 sezona, dao je 1 gol i upisao 6 asistencija na 81 nastupu u prvenstvu. Igrao je i na poziciji štopera kada je to bilo potrebno.

Dolazimo i do Kajla Vokera. Odigrao je 183 utakmica u ligi za 8 sezona, imao je 17 aistencija i 4 gola. Bio je u klubu kada su svi gore spomenuti igrali, ali pošto je bio mlad i neiskusan morao je na pozajmice u Kvins Park Rendžers i Aston Vilu. Prva opcija po desnom boku je od sezone 2011/2012. Bio je sklon greškama u odbrani, ali ih je nadoknađivao igrom u napadu. 

U klubu je tada bio i Kajl Nuton. Bio je ukupno 4 sezone u klubu, za 42 utakmica u ligi nije dao nijedan gol a imao je 2 asistencije. Nije mogao ni da igra mnogo pored Vokera, pa je jednu sezonu kao pozajmljen igrač proveo u Noriču.

Odlaskom Vokera u M.Siti, prvi desni bek je postao Tripie. Za 69 utakmica u prvenstvu dao je 2 gola i imao je 14 asistencija. Izvodi solidno slobodne udarce, reklo bi se da je malo precenjen u tom segmentu, centaršut mu je bolji deo igre pa otud i toliki broj asistencija, ali prosto je neverovatno koliko je bio sklon greškama u odbrani koje su koštale ekipu boljeg rezultata.

Foto: Capture/Twitter/SpursOfficial

Šta reći za Serža Orijea a ne zakukati od muke. Taj fudbaler je igrač manje na terenu, čovek se zapita šta je njemu u glavi i o čemu razmišlja tokom utakmice. Statistički kada se pogleda od kada je došao u klub, za 32 utakmice u prvenstvu ima 6 asistencija i 2 gola što i nije tako loše. Ali, na terenu kada ga gledate, pa još ako navijate za Totenhem, to je strepnja da li će dati autogol, da li će dobiti crveni karton, da li će pokloniti loptu protivničkom timu, da li će napraviti penal u nekoj bezazlenoj situaciji ili ne daj Bože da slomi nogu nekome. A kud ćete bolji dokaz kakav je to (ne)igrač od utakmice protiv Evertona kada je unakazio Gomeša, zakucao se u nesrećnog igrača Evertona, a Son je tu bio samo kolatelarna greška, jer bi Gomeša u svakom slučaju pokupio Orije koji je bio u punom trku. On odigra jednu dobru utakmicu pa pet loših ili tri dobre pa deset loših, nekonstantnost mu je srednje ime, a onaj katastrofalan poraz od Bajerna 2-7 ide svim igračima na dušu, ali najviše Orijeu. Ne tako davno dok je igrao za Tuluz i PSŽ (dok ga nisu najurili iz Pariza), imao je solidan centaršut a sada mu se lopte druže sa navijačima na tribinama ili što bi Zvonko Mihajlovski rekao: ‘’Čudan način dodavanja - jako i nikome!’’.

Roj Kin je nedavno izjavio za Rouza i Orijea da su glupan i tupan, sa time je saglasna cela fudbalska javnost i verovatno će Orije napustiti klub u januaru, zainteresovan je AC Milan da im zakuca poslednji ekser u sanduk. Ako su pametni, bolje im je da daju šansu nekom omladincu a to važi za svaki klub koji je zainteresovan za potpis ugovora ovog vrlo štetnog igrača po svaku ekipu gde god je igrao, kako na terenu tako i van terena. Najgori desni bekovi Totenhema od osnivanja Premijer lige su Serž Orije i Pol Stalteri, ko je gori pitanje je ukusa. Stalteriju ide u prilog pobedonosni gol protiv Vest Hema u martu 2007.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten