You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Liverpool FC: Da li je to ta sezona?

Idealniji trenutak za aktuelizaciju jedne ovakve teme gotovo da nije mogao da postoji. U ovom momentu, nakon završenog 17. kola engleske Premijer lige, fudbalski klub Liverpul suvereno sedi na tronu tabele sa impresivnim skorom od 16 pobeda, 1 remijem i bez ijednog poraza, uz ukupnu gol razliku 42:14 i 49 osvojenih bodova, čak 10 bodova više od trenutno drugoplasirane ekipe Lester Sitija, odnosno 14 bodova prednosti od aktuelnog šampiona Engleske – Mančester Sitija. Govorimo o trenutno drugom najboljem napadu, te drugoj najboljoj odbrani lige u dosadašnjem toku prvenstva, ekipi sa najvećim brojem pobeda, te jedinom neporaženom timu u prvih sedamnaest kola tekuće sezone.

Međutim, i pored ovakvog, možemo slobodno reći, furioznog starta sezone, nekako se po defaultu nameće krucijalno pitanje:

Hoće li Liverpul konačno do titule?

Klub sa Mersisajda prosto je navikao ne samo svoje navijače, već i celokupnu fudbalsku javnost na skepsu, sumnjičavost i kritičan stav - za šta naravno, postoje i opravdani razlozi. Neretko se u novijoj istoriji Liverpulu dešavao onaj neprijatan déjà vu: da se od impresivnog starta, vrhunskih igara, fantastičnih rezultata tokom skoro celokupnog prvenstva, dođe do kakvih robinhudovskih zapleta, pobeda protiv najjačih i neočekivanog gubitka bodova protiv "slabijih" timova, te im nekako na kraju, mistično isklizne iz ruku toliko željeni trofej ligaškog prvaka Engleske.  Inspirisan time, dolazim i do osnovne hipoteze ove tematike:

Da li je Jirgen Klop pronašao konačnu formulu?

Klopov efekat i uticaj na filozofiju igre Livepula je ogroman. Isto tako, inovativne promene koje vrši u samoj organizacionoj strukturi kluba sa Enfilda deluju zaista revolucionarno. Sada već četvorogodišnji menadžer Liverpula, poznat po tome da poklanja veliku pažnju i najsitnijim detaljima kako bi do maksimuma unapredio sve oblasti Liverpula, čini se da polako ali sigurno uspeva u nameri da od svoje ekipe stvori dobro podmazanu, nemilosrdnu pobedničku mašinu.

Foto: Capture/Instagram/JurgenKlopp

Jako interesantno, i za ovaj tekst od posebne važnosti je Klopovo nastojanje da stekne prednost u odnosu na glavne konkurente čak i u onim najfinijim aspektima. Ta posvećenost i opsednutost detaljima, Klopov mozaik čini veoma zanimljivim za analizu. Ono što Nemac radi nalazi se negde na granici između genijalnosti i trivijalnosti. Možda je, međutim, Liverpulu upravo i potrebna neka vrsta trivije, banalnosti i apsurda jer, svedoci smo, da titule ne osvaja uvek onaj tim koji najbolje igra, koji prikazuje najlepši fudbal, koji deluje bolje od svih oponenata tokom čitave sezone… Potrebno je nešto više, nešto što transcendentira iznad same ekipe.

S tim u vezi, osvrnuću se na niz poteza i anagažmana, koji su delo Jirgena Klopa lično, a zapravo se kreću idu ispod radara i mogu predstavljati neke znake i skrivene simbole potencijalne, dugoočekivane titule kluba sa Enfilda.

Jedan poziv menja sve

Tomas Gronemark (Thomas Grønnemark) jedne večeri u Danskoj bio je u kupovini sa svojom suprugom i dvoje dece, kada mu je zazvonio telefon. Na taj prvi poziv sasvim slučajno nije odgovorio, ali je naknadno video da se radi o +44 pozivu što znači da je bio upućen iz V. Britanije. Ova okolnost nije bila nimalo čudna za Danca, s obzirom na to da je Gronemark  sarađivao i često bio kontaktiran od strane mnogih ljudi širom Evrope. Međutim, ispostaviće se da je ovo bilo nešto sasvim drugačije.

Kada je preslušao govornu poštu, stvari su postale kristalno jasnije. Bio je to Jirgen Klop. Totalno van sebe od uzbuđenja, Tomas je nekoliko puta pokušavao da dobije Klopa ali nije uspeo. Rapidno je završio sa kupovinom i krenuo sa porodicom kući kako bi u mirnijem ambijentu obavio kako sam kaže “najvažniji poziv u svom životu”. Telefon je ponovo zazvonio u momentu dok je parkirao, a Tomasova supruga je odgovorila: "It’s Jurgen!"

Skromni Gronemark u sekundi sebi postavlja pitanje koje bi verovatno svako normalan sebi postavio… Zbog čega ga zapravo zove jedan od najboljih fudbalskih menadžera na svetu?

Pa da konačno razrešimo celokupnu dramu…

Klop je bio kratak i jasan u svojim zahtevima. U svojoj večitoj potrazi za pronalaskom poboljšanja i oduzimanjem marginalnih lopti, njegova ekipa je prečesto trošila i gubila posed sa loptom u rukama. To se, u Klopovim očima, očigledno moralo zaustaviti, a Gronemark je bio čovek koji bi u ovom aspektu trebalo da pomogne Liverpulu. Iako su imali poprilično dobru sezonu (2017/18), mnogo lopti izgubljeno je prilikom izvođenja auta, pa je Gronemark u tom kontekstu pozvan da dođe u Melvud. Tako je započela transformacija, ako možemo tako reći, igre po marginama Liverpoola, metodama Tomasa Gronemarka.

Ali zbog čega je menadžer sa Enfilda pozvao baš Gronemarka?

Foto: Capture/Facebook/Thomas.Gronnemark

Tomas Gronemark rođen je 12. decembra 1975. godine. Ovaj bivši danski sportista drži Ginisov Svetski Rekord za najduži izveden aut (51.33m). Kao trener za aute radio je u nekoliko danskih fudbalskih klubova (Viborg, Midtjylland, Silkeborg), a od septembra 2018. godine je u Liverpolu. Specijalista je za tri tehnike izvođenja auta – brzu, dugu I pametnu, od kojih je ova poslednja najzastupljenija na travama Melvuda. Sa ekipom je provodio jednu nedelju mesečno u kontinuitetu osam meseci. Kako Liverpul aproksimativno izvede od 40 do 60 auta u toku jedne utakmice, jako je važno da se lopta tom prilikom zadrži u posedu. Otkako je postao deo Klopovog coaching stuff-a Gronemark je sa Liverpulom postigao impresivne rezultate. Liverpul je napredovao do tačke u kojoj zadržava posed od bacanja auta pod pritiskom na čak 68,4% vremena, što je zapravo daleko najviše od svih timova u Premijer ligi i po ovom parametru su drugi tim u Evropi. Pogađajte koji tim je prvi – Gronemarkov FC Midtjylland. Ne bih se dalje zadržavao na statističkim prednostima koje je Gronemark doneo Liverpulu (a verujte, ima ih na desetine), dovoljno je na kraju reći da je Gronemarkov ugovor bio pionirsko zapošljavanje jednog throw-in trenera ikada u Premijer ligi. Osnovna ideja Klopa i Gronemarka bila je da se od jedne, naizgled periferne stavke u fudbalu kakva je izvođenje auta stvori fudbalsko oružje, u čemu su nadasve uspeli.

Sportska psihologija

Prethodna sezona je završena onako kako je završena i čini se da mesta za najmanju grešku u samom vrhu tabele jednostavno nema. Svestan toga, Klop se u pripremnom periodu pozabavio analizom mentaliteta i psihologijom svoje ekipe, sve u cilju kako bi od svojih igrača izvukao najviši mogući nivo potencijala.

Li Ričardson (Lee Richardson) je pedesetogodišnji bivši vezni igrač koji je profesionalni karijeru započeo 1987. godine u rodnom Halifaksu, a istu završio 2004. godine u Česterfildu. Kao igrač nastupao je za razne klubove širom Engleske i Škotske: Votford, Blekburn Rovers, Aberdin, Oldam, Stokport, Hadersfild, Livingston, te pomenuti Česterfild, gde je, nešto kasnije, postao i menadžer. Danas, kao specijalni psihološki konsultant, Ričardson je već eminentno ime u svetu engleskog fudbala, koji u svom CV-u ima upisano prethodno radno iskustvo iz Vest Hema, Vigana, Kristal Palasa i Hal Sitija.


Na Klopovu inicijativu, Liverpulov menadžer za medicinsku rehabilitaciju i performans menadžer Fil Jakobsen, regrutovao je Lija Ričardsona iz Hal Sitija. Stigao je u Liverpul jula meseca ove godine, kako bi tri puta nedeljno održavao stručne konsultacije sa ekipom. Sportski psiholog stacioniran je u samom centru Melvuda, kako bi igračima uvek bilo dostupno da ga posete.

Klop je u jednom intervjuu izjavio kako je veoma dobro što je Ričardson bio i fudbaler i menadžer, a danas je sportski psiholog. Takođe, Klop ga smatra fenomenalnom osobom sa zanimljivom karijerom i ne meša se u njegov posao. Kako Liverpul deluje ove sezone, izgleda da Ričardson radi veoma dobar posao.

Talasima protiv stresa

Profesionalni nemački surfer Sebastian Steudtner pridružio se Redsima u trening kampu u francuskom gradu Evianu pre početka sezone, kako bi pomogao igračima da se nose sa anksioznošću i izađu na kraj sa stresom. Ovaj tridesetčetvorogodišnji Nemac osvajač je mnogih nagrada u surfingu, a po drugi put osvojio je prestižnu surfersku nagradu za najviši talas. Njegova uloga, po zamislima Klopa, bila je da oslobodi igrače panike, stresa I anksioznosti putem tehnika disanja i prenošenjem sopstvenih iskustava. Na kraju ovog, ako možemo tako da kažemo kursa ili mnoštva seansi, neki od igrača uspevali su da izdrže pod vodom  više od 3 minuta što je trebalo da ilustruje pouku da ako su igrači pod pritiskom, a uspeju da potisnu pritisak i ostanu mirni, otići će mnogo dalje nego što misle da bi mogli.

Foto: Capture/Facebook/SebastianSurfs

Za sada se čini da su motivacioni govori u kombinaciji sa metodama oslobađanja od stresa nemačkog surfera, veoma dobro uticali na fudbalere Liverpula.

Da li je hipoteza sa početka povrđena ili ne, ostaje nam da vidimo...

Na samom kraju ovog teksta, zaključio bih Klopovom izjavom da su timovi oko timova vremenom postajali sve veći.  Vođen tom filozofijom, Klop je počeo da gradi Crvenu infrastrukturu, dovođenjem ne samo igrača, već i pomoćnih trenera, motivatora, sportskih psihologa, nutricionista, itd. Ovaj proces izgradnje Liverpula po klopovskom modelu traje i dalje… deo po deo, korak po korak… Ko zna? Možda je Klop ipak pronašao konačnu formulu? Možda je sklopio mozaik? Možda upravo neki aut, rečenica specijalnog sportskog psihologa ili surferski savet u ključnom momentu odluče da li se, sada već epska titula, posle dugo godina, vraća na Enfild…  

Podeli ovu objavu

3 komentara
Fx

Bravo za prvenac!!

nenadfreak

Fenomenalan tekst.

TripletaSport

Hvala puno! Biće još mnogo ovakvih. Sportski pozdrav!

Pretplatite se na naš bilten