You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Lovac na paučinu

Najveći strah jednog fudbalskog golmana ogleda se najverovatnije u situaciji 1 na 1 ili udarca sa bele tačke. U njegovom slučaju, golman preferira takve situacije u odnosu na ono u čemu je bio najbolji – slobodne udarce.

Foto: ronaldo.com

Ivica šesnaesterca, levo, desno, pravo, 30 metara. Nije postojao scenario u kojem bi se Žuninjo bunio. Njegov posao profesionalnog snajperiste je bio na toliko visokom nivou, da je sebi mogao da prijušti lukzuz maltene bilo kakve pozicije. U slučaju kada ste imali njega za protivnika na meču, opcija prekida napada, da bi se otklonila potencijalna opasnost, nije bila toliko isplatljiva. Štaviše, svaki kontakt u zoni slobodnog udarca je morao da bude vrlo pažljivo odrađen, jer u suprotnom sledi nešto što je bilo skoro neizbežno. Kroz istoriju fudbala viđeni su neki velemajstori u ovom polju, poput našeg Siniše Mihajlovića ili Dejvida Bekama, ali čak ni oni nisu bili u stanju da pariraju najvećem. Žuninjo se sa punim pravom nalazi na poziciji 1 u ovom polju, gde je od svog 131 gola,cak njih 77 postigao iz slobodnjaka. Njegova karijera je bila bogata golovima gde god je igrao obzirom da je njegova pozicija bila igrač sredine terena. Igrač na toj poziciji uglavnom upisuje više asistencija nego pogodaka, što je Žuninjo i radio, ali previše talenta je bilo u toj desnoj nozi da bi po tome bio prepoznatljiv. Na neki način se može reći i da je izumitelj modernog izvođenja i njegovu tehniku danas primenjuje veliki broj poznatih imena. Njegovi slobodni udarci su se sastojali od pregršt varijacija i za svaku poziciju u kojoj se nalazio, bio je u stanju da iskalkuliše trajektoriju i izabere najbolju opciju kao rasni matematičar. Svaki prazan kutak na golu, živom zidu, maltene bilo gde, je uspeo da bude iskorišćen nakon sto prođe kroz njegov nišan. Nivo preciznosti sa kojim je manipulisao je bio prilično apsurdan, nebitno o kojoj se udaljenosti radilo.

Foto: espn

Svoju karijeru je počeo i završio u Brazilu, ali tokom trajanja iste je promenio još par klubova. Klub koji ga je obeležio kao igrača i zbog kojeg ga znamo kakav jeste, je definitivno Olimpik Iz Liona. U periodu dok je Žuninjo igrao za Lion, istoimeni klub je osvojio čak 7 titula prvaka Francuske. Pre njegovog dolaska  nije uspeo da se popne ni jednom na najvišu poziciju. Odigrao je ukupno 248 utakmica za Lion i postigao 75 pogodaka. Njegovu važnost kao figure i lidera tima prepoznao je i tadašnji trener lavova, koji ga je imenovao za kapitena. Žuninjo je u tom periodu sejao strah kako u domaćem prvenstvu tako i u Evropi, te i mnoge golmanske zvezde poput Olivera Kana i Ikera Kasiljasa nisu ostale imune na njegove projektile. Iker je uspeo da primi gol sa više od 35 metara u meču Lige šampiona izmedju Liona i Real Madrida. Što se tiče nacionalne selekcije, u periodu od 99/06 je upisao 40 nastupa uz 6 golova. U tom razdoblju Brazilska selekcija je bila prepuna mega zvezdi i poziv za repku je predstavljao uspeh sam po sebi. I pored svega toga našao je svoje mesto među njima, ali je odlučio posle svetskog prvenstva u Nemakoj da se povuče samovoljno, kako bi mlađi igrači mogli da iskoriste šansu. Imao je par izleta u Kataru i Americi ali to nije bilo dugog maha. Kao i svaki igrač kome se bliži kraj karijere, odluči da se malo provede u državama u kojima je fudbal u ekspanziji I gde su plate veće, te shodno tome taj potez je i razumljiv. Na kraju se vratio u rodni Brazil i u Vasku objavio završetak profi karijere.

Foto: fifa.com

Mnogo igrača ostavi svoj trag u ovoj igri, svako na svoj način. Neko borbenošću, neko mozgom, neko golovima. Žuninjo je kao svoje nasleđe ostavio pravilnik kako postati uspešan u izvođenju slobodnjaka. Kao osnivač mnogih tehnika, postavio je zadatak za mlađe generacije koje pokušavaju da kopiraju taj unikatan stil. Izraz kaže da na kraju ''učenik uvek prestigne učitelja'', ali u ovom slučaju pitanje je koliko su učenici uopšte u stanju da se popnu visoko. Visoko gore, gde je njihov učitelj ostavio prazne kopačke.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten