You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Mentalna blokada

Koja je uloga psihe I njen uticaj u tenisu? Da li igrač vrhunskog kvaliteta i predodređen za najveće uspehe, može ujedno da bude i psihički labilan? Odgovor je jednostavan – ne.

Foto: Pixabay

Kada saberete reč psiha i reč tenis, dobijete kao konačno rešenje ime Novak Đoković. Novak od svog pojavljivanja na tenisku scenu važi za  igraca koji verovatno najbolje manipuliše svojim mentalnim statusom. Da stvar bude još čudnija, Đoković je kao redak muzejski primer u tom polju što se tiče igrača sa naših prostora, jer celokupna teniska zajednica sa Balkana nije baš najbolja u tome. Naravno, Novak je samo primer pored drugih vrhunskih igrača i kroz duži vremenski period odaje se utisak koliko je ustvari bitna ta stavka.
Ako bacite pogled i uporedite tenis kao sport, svi kreću sa nekim jednakim tretmanom. Učenje pravilne tehnike, postavka pri udarcu, samo kretanje, pokrivanje terena i mnoge druge stavke. Kada se sve naučeno prenese na teren u budućoj profesionalnoj karijeri, dobijamo tipičan teniski meč koji viđamo na malim ekranima ili uzivo. Pored naravno stila igre, veliku ulogu igra i sam talenat. Ako pogledamo sam taj stil I uporedimo sa celokupnim brojem učesnika na ATP turu, samo mali procenat se izdvaja po svom nekom prepoznatljivom znaku. Ostali igrači su jako slični po bazi udaraca, a opet jako daleko su rangirani. Tu stupa ta separacija najboljih od prosečnih. Tu stupa na scenu mentalna snaga jednog igrača.

Koliko puta ste čuli za izraz čoker? Istoimeni izraz se odnosi na sledeću situaciju: igrac ima meč pod kontrolom, dominira, bolji je u svim segmentima, a kada treba da završi mec na snagu stupa popularan izraz ‘čouk’ ili u slobodnom prevodu davljenje. U datoj situaciji igrač krene da igra totalno neprepoznatljivo i da propusta masovne prilike koje ga kasnije u često slučajeva koštaju čitavog meča.
Druga situacija je da igrač ima tendenciju da jako brzo tone i gubi nadu za bilo kakav povratak u meč kada stvari ne idu najbolje i jednostavno ‘tankira’.
Treća situacija je ta da je igrač sklon jako velikom broju oscilacija tokom meča i ne može da izdrži konstantan nivo fokusa tokom celog vremena. U svakom od ova 3 slučaja glava i jačina samog mentalnog sklopa igrača igra presudnu ulogu i za svaku postoje neka moguća objašnjenja. Popularni fenomen strah od pobede je mozda i najpoznatiji od svih. Igrač igra svoje prvo finale, ima pobedu u rukama i sve što treba da uradi je da lagano privede meč kraju. Retko se dešava da takav ishod bude odložen od strane neverovatnog povratka protivnika, već upravo zbog tog fenomena. Kada uvidi koliko je blizu od ostvarivanja reultata karijere, do podsvesti igrača tek tada stiže ta bitna informacija i uključuju se neki senzori za koje nije ni znao da postoje. Usled svih tih pobrkanih kablova, kreće u razradu situacija broj 1. Ova situacija je u većini slučajeva bila protivnik velikom broju slabije rangiranih igrača koji su bili na pragu nekog velikog dostignuća, ali često zna biti I protivnik igračima koji su jednostavno slabiji u tom delu.


Bilo da se nalazite u nekom od ovih slučajeva, vaša dužnost je da se uzdignete iznad svega i nadjačate bilo kakav kontra uticaj. Ta bitna stavka i sposobnost vrhunskih igrača da potisnu to ispod i nastave da igraju napred, je jedan od glavnih razloga sta sačinjava pravog šampiona. Možete biti vrhunski igrač, posedovati sve udarce i talenat, ali bez jake psihe ne možete ništa, kao i u kontra slučaju. Psiha i ostale komponente se međusobno nadovezuju, ponašaju se kao partneri I kada dođe do njihovog raskida konekcije, dolazi i do kolapa u ostalim segmentima. Česti su slučajevi da top klas igrači pobeđuju i na svoje najlosšije dane. Mogućnost da se izvuče maksimalan rezultat i kada ne ide sve po planu je nešto što samo jako dobro utrenirani igrači mogu da poseduju.

Neko se jednostavno rodi sa tim, neko nauči da kontroliše tokom karijere, ali većina pada na tom ispitu jako redovno. Na kraju dana, opet dolazimo do toga da je jedan igrač zadužen za većinu te komplikovane skupine i da je on taj koji upravlja kontrolama. Da li će pritisnuti dugme za reset ili dugme za samouništenje, taj deo u potpunosti zavisi isključivo od njega samog.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten