You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Oskar Tabarez - učitelj na štakama

Fudbal i ljubav su dve najbolje i najlepše stvari na svetu. Da nema fudbala mi ne bi upoznali prvu ljubav, a da nema ljubavi ne bi bilo ni fudbala. Kažu da je za uspeh najbitnije imati želju, viziju i strast, a jedan od najboljih primera za to je neuništivi "učitelj" Oskar Tabarez koji živi i diše za ovu igru.

Fotodynamo.kiev.ua

Mnogi ljubitelji fudbala zapazili su da Tabarez uvek sa sobom nosi štake i da se uvek oslanja na njih. To je zbog toga što mu je otkriven Gilen Bareov sindrom 2016. godine (neurološki poremećaj usled kog mišići u nogama slabe i gotovo da izgube svojstva). Lekari su mu preporučili da vodi mirniji život, ali Tabarez nije odustao, već je nastavio sa onim poslom koji najbolje radi. Čak često dolazi na treninge i utakmice mlađih kategorija i traži igrače koji mogu u budućnosti da igraju za A tim.
"Ne odlazim ma koliko jaki bili bolovi. Ovo je hronično oboljenje, nekada je dobro, nekada loše, ali neću momke da ostavim, tu sam za njih kao i oni za mene", rekao je tom prilikom Tabarez. Poput bivšeg predsednika SAD Frenklina Ruzvelta koji je zemlju predvodio punih 12 godina u kolicima jer je bolovao od paralize, je tešku bolest pretvorio u motiv više. Tokom igračke karijere se nije štedeo. Bio je prepoznatljiv po svom požrtvovanju i borbenosti i čini se da je taj mentalitet preneo na bavljenje trenerskim poslom. Trenirao je između ostalih Penjarol, Milan, Kaljari, Ovijedo i Boku, a prvi put seda na klupu reprezentacije davne 1988. i tamo provodi dve godine. Drugi mandat počinje 2006. i traje i dan danas. Bilo je jasno da Urugvaj neće tada ići na Mundijal, ali je Tabarez pokrenuo renoviranje tima. Uveo je 4-3-3, napravio je tvrdu ekipu koja ima napadački potencijal, ali prima vrlo malo golova. Voli da rotira često svoje igrače, pa na primer Torerira kao zadnji vezni prelazi na poziciju štopera, a bekovi idu u vezni red I igraju veoma široko i ofanzivno. Isto takva situacija je i napred gde jedan od napadača (obično Suarez) prilazi u vezni red po loptu i bukvalno dobija ulogu plejmejkera. Nakon preskočenog Mundijala u Nemačkoj, Urugvaj učestvuje na naredna tri. U Južnoj Africi osvajaju 4. mesto, dok u Brazilu i Rusiji stižu do četvrtfinala. Godine 2011. su prvi put osvojili Kopa Ameriku posle 16 godina, a 2012. su prvi put zaigrali na Olimpijskim igrama nakon 84 godine. Smatra se jednim od najvećih ličnosti urugvajskog sporta, nacionalni heroj je u svojoj zemlji I veliki revolucionar urugvajskog fudbala.

Foto: Capture/news.un.org

Nadimak “učitelj” jer je bio učitelj u jednoj školi u rodnom Montevideu, a od svojih igrača zahteva da redovno čitaju knjige, jer smatra da će tako postati bolje osobe. Koliko voli svoje igrače je pokazao i pre nekoliko godina kada je Luis Suarez bio osuđivan zbog svoje loše igre i čestog simuliranja. Tada je Tabarez stao u njegovu odbranu, a napadač Barselone je vrlo brzo postao jedan od ključnih igrača u sistemu i vođa jedne sjajne generacije. Oskar Tabarez je dobitnik brojnih nagrada za zalaganje u sportu. Njega svi gledaju kao na boga, tj. kao na uzora, što on svakako jeste, a njegovo prisustvo igračima u nebesko-plavim dresovima daje jednu veliku dozu emocija i motivacije.

Stevan Derdić

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten