You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Pljuvači

Izreka ‘’da komšiji crkne krava’’ je smislio neko sa naših balkanskih prostora. Ne volim izraz “hejteri”, muka mi je od tih tuđica koje su se ukorenile u naš jezik premda neke i sam koristim povremeno. Više mi je prikladan izraz - pljuvači. Kako objasniti toliku zavidnost i pljuvanje po našim sportistima od sopstvenog naroda, a to se ne dešava samo u Srbiji, već u celoj bivšoj Jugoslaviji, pored Srbije tu su BiH, Hrvatska i Crna Gora koje prednjače u odnosu na Sloveniju i Makedoniju.

Foto: Capture/tennis365.com

Razloga zbog čega pljuvači to rade ima mnogo, ali neki logičan zaključak je da time leče svoje komplekse i nagomilane frustracije a to opet proizilazi nezadovoljstvom ličnim životom. U redu je kada kritikuješ sportistu iz nekog sportskog ugla, njegovo/njeno ponašanje na terenu ili političku pozadinu, ali da neko ispaljuje otrovne strelice na ličnom planu - to je već bolest. U Srbiji je ubedljivo najviše pljuvani sportista Novak Đoković. Ta količina ljubomore, zavisti i pljuvačine prema njemu se meri u količini ludila. A to traje već 6-7 godina. Njima nije bitno da li je Novak prvi na rang listi, dvadeseti ili pedeseti. Od ‘’neplaćanja poreza’’, ‘’zdrave ishrane’’ pa do izbora životne saputnice, “foliranja povrede” i ko zna čega sve, oni ne biraju ‘’temu’’ da udare na Novaka. Najveća hajka pljuvača na njega je bila na OI 2016. u Brazilu kada je ispao od Del Potra u prvom kolu turnira. Pljuvačima je to bila duševna hrana pa su navalili kao hijene kada u čoporu otimaju plen drugim velikim mačkama, nazivali su ga izdajnikom kao da je potpisao kapitulaciju u ratu a ne da je izgubio običan teniski meč od fenomenalnog igrača kakav je Del Potro. Novak je posle tog meča plakao i videlo se da mu je taj poraz teško pao. Pljuvanje se nastavilo i traje do današnjeg dana, pogotovo kada se javno pojavio Pepe Imaz, čovek koji ima neke, blago rečeno čudne poglede na svet. Međutim, Novakova je privatna stvar s kim će se družiti. Pre nekoliko godina je i on pitao javno zbog čega ga toliko ne vole i šta im je skrivio. Svakako da on nije bezgrešan, može mu se prigovoriti za neke stvari, kao npr. psovanje u toku meča a to spada u domen sa početka teksta kada sam naveo ponašanje na terenu. U redu, svi mi (o)psujemo ponekad ili često, ali Đoković je javna ličnost i gledaju ga deca pa nikako ne ide da naši najmlađi od malih nogu krenu sa psovanjem. U moru kiča i šunda koji se prikazuju na televiziji, sportisti bi trebali da daju neki pozitivan primer kako biti koliko-toliko kulturan i kako treba dostojanstveno primiti poraz. I on je svestan toga da psovanjem daje negativan primer, svestan je da ga gleda na hiljade dece širom sveta i kako sam kaže: “Trudiću se da manje psujem”. Pljuvači mu zameraju “neplaćanje poreza”. Kako uopšte može da plati porez Srbiji ako novac zaradi na turniru van Srbije?! Pa Novak ima restoran u Beogradu i za njega plaća porez našoj državi. 

Sport je, pored toga što je zabava za široke narodne mase, odavno i biznis gde se obrću milijarde. I Novak je u tom sistemu i svako ko kaže da nije, ne govori istinu. S obzirom da zarađuje veliki novac, u mogućnosti je da pomogne drugim ljudima svojim donacijama. Poslednja njegova donacija je bila za respiratore zbog virusa koji kosi ceo svet a nije ostala imuna ni naša zemlja. Pljuvači, ne daj Bože da vi završite u bolnici na respiratoru ili neko vama blizak, zamislite da se ispostavi da je isti donacija od Novaka Đokovića. Bolje počistite svoj životni svinjac a na sport gledajte kao na zabavu.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten