You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

THOR, SIN ODINOV

Jednom su se klanjali Vikinzi, drugom Argentinci. Jedan je bog munja, gromova i oluja, drugi je jednostavno bog razornog forhenda. Na neki način u paralelnom univerzumu, obojica u ruci nose svoj zaštitni znak – čekić.Najveći strah svakog tenisera i sportiste u globalu je strah od povrede. Povreda znači trenutni zastoj, korak unazad ili u najgorem slučaju totalni prekid karijere, a ona je nažalost verni saputnik Del Potra kroz veliki deo njegove. Teniser koji po celokupnom kvalitetu može slobodno da se nazove stalnim članom top 10 društva, ostao je uskraćen za svoje mesto upravo iz tog razloga. Pored svega što mu se dešavalo, popularni Delpo se uvek uzdizao kao feniks iz pepela i iznova pokazivao zašto rečenicu ’mnogi padaju, ali samo jaki ustaju’ mogu da koriste samo oni koji to stvarno zaslužuju. A da je zaslužio jeste. Zaslužio je i mnogo više. Život je nekad surov i on je živi primer toga, bar što se njegove teniske karijere tiče. Na kraju krajeva, tenis i jeste nešto što je oblikovalo njegovu ličnost, te se može smatrati da je veliki deo njegovog života.

Vrhunac svoje karijere je doživeo jako mlad, samo nekoliko dana pred svoj 21. rodjendan. Svet je video nešto sasvim novo, osvežavajuće i posle 2-0 za tada neprikosnovenog Federera, malo ko je verovao u ono što sledi. Uz publiku kao vetar u ledja, Delpo kreće u jedan od kako će se kraju ispostaviti, najboljih povrataka u istoriji tenisa. Kruna na USO 2009. godine protiv Federera, je dan kada je Delpo najavio mnogo trofeja u budućnosti. Mnogi su prognozirali veliku i blistavu karijeru, ali niko nije mogao da pretpostavi da će ta putanja otići u nekom drugom smeru. Ne zbog činjenice da Delpo nije imao kvalitet za tako nešto, već zbog činjenice da niko nije računao jedan faktor od kojeg dosta zavisi – sreću. A ona je definitivno izostala kod njega. U narednim godinama, Delpo je uspeo da dodje do brojke od 22 trofeja, od čega je ovojio Dejvis kup i srebro na Olimpijskim igrama 2016. godine. Svoj prvi masters je uknjižio 2018. godine u Indijan Velsu, savladavši nikog drugog nego opet Rodžera Federera. Statistike i rekorde na stranu, Delpo možda nije uspeo da uradi ono što su mu svi predviđali, ali jeste nešto što je približno bitno, da zasluži svačje poštovanje i ljubav. Njegova igra na terenu oslikava samo delić onoga što on jeste. Nema tog čoveka koji ne voli Del Potra kako iz ugla navijača, tako i iz ugla njegovih kolega. Niko, baš niko nema vatrene navijače kao što ima on. Često se osećao kako sam kaže, da njima duguje dosta toga. Često su ga vadili iz bezpovratnih situacija i dovodili do toga da odigra i bolje nego što ume.
Pored svih prekida i povreda koje su mu uskraćivale konstantnost i spremu, uspeo je da pokaže neverovatnu volju i želju da ne odustane i tako je te 2018. godine uspeo da dođe i do svog najboljeg renkinga na ATP listi, svetskog broja 3. Čekić je i dalje radio kao u najboljim danima, ali česti problemi sa zglobom leve šake doveli su do toga da bekend postane njegova slaba tačka. Igrač svetske klase ne bi bio takav, da nema keca u rukavu i neku vrstu improvizacije, te je uspeo slajsom da koliko toliko izvuče najbolje.

Foto: Capture/Facebook/Juan Martin del Potro

Kada se uzme del Potrova izjava sa početka karijere, on je svoj san ostvario. Osvajanje Dejvis kupa i grend slem, upisani su u njegovu beležnicu kao štilkirani, tako da se na neki način svi ostali trofeji mogu smatrati kao šlag na tortu. Pored svih grend slemova, mastersa i ostalih prestižnih turnira, on je izabrao Dejvis kup. Jer Delpo nikada nije i neće zaboraviti da stavi timski uspeh i uspeh za domovinu ispred ličnih. Nikad neće zaboraviti ko mu je bio podrška u najtežim momentima i ko ga je vodio do pobede. Jer to je suština njegovog bića, to je u njegovoj prirodi. On je veliki dobri div. On je div iz Tandila.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten