You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Vitez u senci

Teško je zamisliti da neko ima kvalitet, talenat i sve ostale odlike da bude i jeste igrač vrhunske klase, ali opet ne toliko dobar da bi koračao sa odabranim društvom u samom vrhu. Prava rečenica za njegov status u tenisu je - rođen u pogrešno vreme.

Foto: brila

Endi Marej važi za igrača koji gde god se pojavi, smatra se za favorita pored velike trojke. Njegova uloga u svetu tenisa se može opisati kao najbolja sporedna uloga ikada odigrana. Odličan u svim aspektima, prikazuje sve sto prikazuju i glavni glumci, ali na kraju dana pri dodeli Oskara, njegova nagrada će uvek biti na neki način manje važna u odnosu na glavnu. Kroz celu karijeru, Endi je uvek bio kao prikolica za automobil, njegovo ime je uvek bilo nekako naknadno zakrpljeno uz veliki trio. Može se reći da igra pod velikim pritiskom, da bi donekle pokušao da opravda taj epitet koji mu se toliko forsirano dodaje. Ali istina je da Endi jednostavno ne može da se svrsta u tu kategoriju, ne po uspesima. Federer, Nadal i Đoković su igrači koji su toliko odskočili od ostalih da postoji jedan veliki prostor između, koji je ograđen debelim betonskim zidom i teško ko može da pređe preko njega. Same brojke dovoljno govore o tome: Federer 102 titule uz 20 GS, Nadal 84 titule uz 19 GS, Đoković 78 titula uz 16 GS..A gde je Marej? On je na brojci od 45 titula i ‘svega’ 3 GS. Segment u kojem je bolji od sve trojice je uspeh na Olimpijadi, gde je uspeo u konkurenciji singla da 2 puta izađe kao osvajač zlata. Primera radi Đoković i Federer nemaju zlato na Olimpijadi, Rafa nema završni masters, ali kada se sve sabere i oduzme, da li to pravi neku enormnu razliku? I dalje je to nedovoljno argumenata za Britanca. 

Kada se na to dodaju I međusobni dueli, gde Marej ima negativan skor protiv svakog od njih (Rodžer 11-14, Nadal 7- 17 i Novak 11-25), dobija se šira slika o samim brojevima.

Foto: Capture/Intagram/andymurray

Brojevi možda nisu na njegovoj strani, ali niko ne može da ospori njegov kvalitet na terenu. Uvek je važio i važi i dalje za igrača kojeg ne želite preko puta svoje mreže. Raznovrsna igra sa jednom od najboljih defanzivnih postavki i neverovatnom izdržljivošću. Od svih komentatora pa i samih igrača, mnogo puta smo čuli da im nije svejedno izaći na mrežu dok igraju sa njim, s obzirom da njegov lob važi za jedan od najboljih. Mari je poznat kao veliki borac, kao čovek koji ne odustaje. Ni on sam nije ostao imun na povrede koje su ga stizale tokom karijere, a povreda kuka je bila toliko ozbiljna da je pretila i prekidom. Nebrojeno puta je dokazao šta znači prava volja i odlučnost da se igra do poslednjeg poena, bilo da se radi o samom meču ili o dešavanju izvan njega. Kada bi pravili neke slojeve shodno celokupnim kvalitetima bilo bi ih teško odrediti.
Iako Endi možda ne pripada uz veliku trojku, on se takođe ne može svrstati ni među igrače koji su iza ‘betonskog zida‘. Kako je nekad veliki as Intera Ivan Zamorano, u nedostatku broja 9 na leđima nosio 1+8, tako bi i Endi mogao da se svrsta u neku svoju zasebnu kategoriju 3+1.

Foto: Capture/Instagram/andymurray

Prostim rečnikom, Marej nema ‘ono nešto‘ da bi se nosio sa najvećima do samog kraja. Nije to njegova krivica, već krivica ostale družine koja je podigla lestvicu same igre na neki nezamisljiv nivo. Život ponekad nije fer i on je primer kako jedan igarač vrhunskog kova može ostati uskraćen za veće rezultate u karijeri i to ne svojom zaslugom. Nema sumnje da bi bez pomenutog tria Marej bio verovatno vladar, ali sve dok su oni tu, on će samo biti jedan ‘vitez u senci’.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten