You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ZVEZDA NAJZAD NA "KROVU SVETA"

Sportski list ‘’Tempo’’ je imao ekskluzivno pravo da objavljuje rang listu najboljih svetskih klubova koja je uvedena krajem 1991. Novinar Vasa Stojković je uređivao tu rubriku i preneo nam lepu vest da je Crvena zvezda 19. februara 1992. godine nakon pobede protiv Panatenaikosa u Ligi šampiona preuzela prvo mesto. Članak prenosimo u celosti.Kao da je čekala sjajnu pobedu ‘’crveno belih’’ u Atini, rang-lista najboljih svetskih klubova ‘’TOP 100’’ uveličala je minulo slavlje: Crvena zvezda je najzad prestigla AS Romu i kao evropski i nezvanični svetski šampion izbila na prvo mesto i ispela se na fudbalski ‘’krov sveta’’. Ovo je peta (i za naš fudbal najsrećnija) rang-lista ‘’TOP 100’’ koju TEMPO kao jedini u Jugoslaviji ekskluzivno dobija od organizatora ovog zanimljivog fudbalskog poduhvata - redakcije lista ‘’BILD AM SONTAG’’ (‘’Axel-Springer-Verlag’’ iz Hamburga) i IFFHS - Svetskog udruženja fudbalskih istoričara i statističara iz Visbadena (SR Nemačka). Da podsetimo, rang-lista se objavljuje jedanput mesečno - svake poslednje nedelje u mesecu. Do izvesnog zakašnjenja u objavljivanju kod nas dolazi zbog trenutno otežanih telekomunikacija.

Ovaj dosad zaista jedinstven pokušaj stavljanja rezultata svih klubova sveta pod ‘’zajednički imenitelj’’, zasnovan je na dosta komplikovanoj računici koja se na kraju, uz pomoć kompjutera, svodi na jednu jedinu brojku - zbir bodova. Da bi svi klubovi bili stavljeni u maksimalno ravnopravan položaj, računica za sve obuhvata rezultate u nacionalnom prvenstvu i kupu, kao i takmičenja u okviru evropskih i ostalih kontinentalnih zvaničnih klupskih takmičenja.

Uz podjednako vrednovanje svih rezultata u navedenim takmičenjima, razlika je jedino u kategorizaciji (vezanoj za kvalitet) nacionalnih prvenstava. Tako, npr, Italija sa najjačom nacionalnom ligom na svetu jedina ima najviši koeficijent, odnosno ‘’Klasu 5’’ (tzv ‘’Svetska superklasa’’), dok su nacionalna prvenstva (i kup-takmičenja) u ostalim zemljama svrstana u klase 1-4, s napomenom da se svi klubovi iz naše zemlje (svi se vode pod ‘’Jugoslavija’’) nalaze u ‘’Klasi 3’’ zajedno sa još osam zemalja: Holandija, Francuska, Belgija, Portugalija, Škotska, Švedska, Čehoslovačka i zemlje ZND (ranije SSSR). U ‘’Klasi 4’’ nalaze se SR Nemačka, Španija, Engleska, Brazil i Argentina.

Da podsetimo i na ekskluzivnu informaciju koju smo već objavili u TEMPU uz rang-listu za prošlu godinu. Naime, postoje veliki izgledi da ova očigledno vrlo zanimljiva ‘’igra brojeva’’ bude osnov za realizaciju jednog gigantskog poduhvata - prvog svetskog klupskog prvenstva. Organizatori su izgradili dve varijante takmičenja - sa 16 i sa 32 najbolje plasirana kluba. Kod FIFA je već tražena neophodna saglasnost, a kako se čini najveće poteškoće će biti slobodni termini, koji u većini zemalja skoro da i ne postoje. Ipak, ideja je ‘’zaintrigirala’’ sve klubove i postoje veliki izgledi da ipak bude realizovana u najskorijoj budućnosti. Naš šampion Crvena zvezda je već dala načelan pristanak za učestvovanje u takmičenju, tako da prostaje da čekamo dalji razvoj događaja, uz nadu da ipak predstoji dosad najveći fudbalski spektakl svetskog klupskog fudbala.

Podeli ovu objavu

0 komentara
Pretplatite se na naš bilten